Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vodácká sezóna začala! Jak se správně a bezpečně chovat na vodě

20. 6. 2024 (LP) - Voda je nebezpečný živel, ale největší nebezpečí představuje lidská nezodpovědnost, přecenění vlastních schopností a zbytečné hazardování se svým životem. Na vodu každoročně vyjede přibližně 600 000 vodáků. V loňském roce hasiči zasahovali u 204 případů záchrany osob z vody. Za letošní rok hasiči vyjeli už k 64 případům. 

V tekoucích vodách představují největší nebezpečí překážky, jako jsou balvany, popadané kmeny stromů, jezy, peřeje, proudy a víry. Základem je neriskovat! Jak se tedy správně na vodě chovat?

  • alkohol na vodu nepatří
  • správná výbava je základ – na sobě bychom měli mít vždy záchrannou vestu, ideálně i helmu
  • děti nenecháváme u vody nikdy samotné bez dozoru a vždy je vybavíme řádnými plovacími pomůckami
  • vyhýbat bychom se měli peřejím a místům, kde se tvoří nebezpečné víry
  • pozor bychom měli dávat také na spodní proud, který by nás mohl strhnout pod vymleté břehy do kořenů a větví stromů
  • na vodu bychom se rozhodně neměli vydávat v případě, že platí jakýkoliv stupeň povodňové aktivity nebo nepřízeň počasí
  • sledovat bychom měli také aktuální instrukce o sjízdnosti jezů a další pokyny na vodním toku

Podle odhadů českých vodáckých organizací vyjede na vodu každoročně až 600 000 vodáků. S růstem oblíbenosti vodáckého sportu roste i počet mimořádných událostí, ke kterým na vodě dojde. Hasiči a nejen oni, upozorňují na bezpečí při vodáctví a na zbytečný hazard s vlastním životem, ale i s životy záchranářů. Každoročně hasiči v době letních měsíců zachraňují nebo vyhledávají utonulé osoby z vody v desítkách případů.

V loňském roce hasiči evidují celkem 204 případů záchrany osob z vody. V letošním roce hasiči vyjeli již k 64 případům záchrany osob z vody. V první polovině roku tak jde o mírný nárůst případů oproti roku 2023.

V případě, že se dostaneme do nebezpečné situace, je důležité v takových případech nezapomenout na vlastní bezpečí. Ze zachránce, který není sám ve zcela bezpečném postavení, se totiž velice snadno stane další oběť. V takové situaci je lepší rychle zavolat tísňovou linku a držet se instrukcí operátorů a záchranu nechat na přivolaných profesionálech.

Odkaz na video k tématu: SMRTELNÝ JEZ, TyToZvládneš.cz (tytozvladnes.cz)

Foto: 2022_05_05_Výcvik záchrany z nebezpečného jezu v Ratibořicích | Zonerama.com


 

Bc. Lucie Pipiš
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 728 123 648
e-mail: lucie.pipis@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem