Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Technická služba

Jedním z IMG_8102.JPGhlavních úkolů technické služby je zajišťování a udržování provozuschopnosti věcných prostředků. Tato činnost spočívá především ve vedení jejich evidence a provádění stanovených kontrol a zkoušek v platných termínech provádět. K těmto účelům byly naprojektovány a vybudovány prostory v  souladu s potřebami jednotek PO.

Základ tvoří učebna pro teoretickou výuku a jedna učebna pro praktickou výuku, kde probíhají především drobné opravy příslušných věcných prostředků technické služby. Dalším novým prostorem je dílna pro výkon technické služby, která je vybavena vazačkou hadic Bockermann SEG-E. Zde se provádí údržba a opravy požárních hadic.  

IMG_8755.JPG

Součástí technické služby je i jedno z nejmodernějších zařízení pro komplexní údržbu požárních hadic, konkrétně Bockermann SPZ-K. Tato linka péče o hadice slouží pro kompletní ošetření hadic. V ocelové, mycí a testovací vaně se požární hadice, které byly předem namočeny, prostřednictvím mycího zařízení provlečou a vyčistí, předsuší a otestují, automaticky přeměří, dosuší, a svinou. Celý proces probíhá po zavedení hadice do zařízení plně automaticky. Zařízení je zároveň určeno pro zkoušení požárních armatur (proudnice, hydrantové nástavce…). Tento systém umožňuje, při dodržení bezpečnosti práce, obsluhujícímu personálu optimální přehled o celém probíhajícím procesu.

istockphoto-869537742-612x612.jpg

Ke vzdělávacím a vIMG_8106.JPGýcvikovým účelům je ŠVZ vybaveno velkým množstvím věcných prostředků technické služby. Dle vyhlášky č. 53/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 35/2007 Sb., o technických podmínkách požární techniky, jsou těmito prostředky vybaveny cisternové automobilové stříkačky. Především se jedná o hasící a hadicové prostředky (veškeré prostředky přívodního, výtlačného a pěnotvorného příslušenství, různé typy žebříků apod.).ké vyprošťovací, destrukční, osvětlovací, varovné a ostatní účelové prostředky. Pro nácviky technických zásahů jsou k dispozici trenažéry a prostředky určené k simulaci vnikání do uzavřených prostor. V rámci ŠVZ využíváme vybavení od firmy RESCOP.

 istockphoto-869537742-612x612.jpg

Další součástí technické služby jsou prostředky pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou.IMG_7906.JPG Pro tyto činnosti máme k dispozici statická a dynamická lana různých délek, celotělové zachytávací postroje, karabiny, slaňovací prostředky, speciální prostředky pro vytahování a spouštění a ostatní textilní i kovový materiál.
ŠVZ je dále vybaveno prostředky určenými pro práci ve vodě a na vodní hladině, zejména nafukovacími čluny (rafty), záchrannými vestami, suchými oděvy a nornými stěnami.

Do oblasti technické služby patří také prostředky určené pro poskytování první pomoci. Pro potřeby výuky jsou k dispozici záchranná a evakuační nosítka, zdravotnické brašny, lékárničky různých kategorií, fixační prostředky, vakuové dlahy, automatizovaný extérní defibrilátor, ruční dýchací vaky atd. Samozřejmostí jsou různé typy figurín, které slouží pro nácvik KPR – kardiopulmonální resuscitace.

istockphoto-869537742-612x612.jpg

vytisknout  e-mailem