HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybraný zásah ze dne 2. května 2012

U obce Volovice na Prachaticku hoří les.  

V 15:20 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o kouři linoucímu se z lesa u obce Volovice na Prachaticku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z prachatické stanice, svolány byly dobrovolné jednotky obcí Záblatí a Volary.
Průzkum místa události ukázal, že se jedná o požár vrostlého lesa, ke kterému je velmi obtížná přístupová cesta. Nejvhodnější trasu pro požární techniku a přesné určení místa požáru určil na čtyřkolce místní hajný. Požár zachvátil les na ploše přibližně jednoho hektaru. Vzhledem k rozsahu požáru velitel zásahu povolal další cisterny z prachatické požární stanice a z jednotky SDH obce Volary. Jednalo se o les, který dosud není vyčištěný po polomech, kde jsou v bezprostřední blízkosti požáru na hromadách klády a větve. Požární technika neměla šanci dostat se až přímo k požáru. Bylo proto nataženo dopravní vedení v délce cca jednoho kilometru, pomocí kterého byla na požářiště přiváděna voda.
Přes Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje bylo zajištěno letecké hašení. Hasiči museli rozhodnout o přistávací ploše, ta byla stanovena ve Strunkovicích nad Blanicí. Na doplňování vody byla povolána místní jednotka SDH.
V 17:25 hodin byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. V místě požáru zasahovaly osádky osmi zásahových vozidel, na místo se dostavil řídící důstojník kraje.
Krátce před 18. hodinou byl proveden z letadla první shoz vody, poté v 17:53 hodin velitel zásahu nahlásil, že požár je lokalizován a tudíž pod kontrolou. Další shozy následovaly v 18:12 a 18:37 hodin. Poté bylo letecké hašení ukončeno. V 19:39 hodin byl snížen druhý stupeň poplachu. Zasahující jednotky pokračovaly v dohašování, od 21. hodiny pak požářiště postupně dle rozhodnutí velitel zásahu opustily. Na místě zůstala po celou noc prachatická profesionální jednotka kvůli dohledu nad požářištěm.
3. květen - Po druhé a sedmé hodině ranní proběhla střídání zasahujících hasičů, kteří ještě dohašovali několik ohnisek. Šetření požáru proběhne v průběhu dnešního dne.
Odkazy do noveho okna

1 IMG_6902

1 IMG_6902 

Detailní náhled

2 IMG_6900

2 IMG_6900 

Detailní náhled

3 IMG_6899

3 IMG_6899 

Detailní náhled

4 IMG_4688

4 IMG_4688 

Detailní náhled

5 IMG_4665

5 IMG_4665 

Detailní náhled

6 IMG_4659

6 IMG_4659 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem