HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva

Hasdrak2 .jpgPomocí fungujícího preventivního programu je možné snížit počet mimořádných událostí a zranění při nich nebo jim předejít. Program Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva je cíleně směřován především na základních školách na žáky 2. a 6. tříd a skládá se ze dvou výukových hodin.

První část je zaměřena na děti ve věku 7-10 let. Dětem jsou předneseny základní informace a poznatky z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva, a to ve dvou vyučovacích hodinách. Děti se naučí, jak přivolat pomoc v případě, že se dostanou do blízkosti požáru, jak mohou rozpoznat jiné hrozící nebezpečí a jak se mají zachovat v  situaci, kdy se sami ocitnou v mimořádné situaci. Nakonec si prohlédnou a obléknou zásahový oblek, čímž u nich dojde ke snížení obavy z výzbroje a výstroje hasiče. Dále se děti dozvědí, co znamená zvuk sirény (varovný signál), jak se mají zachovat při zaznění zvuku sirény (varovném signálu) a co si mají vzít s sebou při opuštění bytu apod.

Druhá část je určena dětem ve věku 11-14 let. Výuka je doplněna o témata zdravovědy, požární prevence v přírodě, lesní požáry, základy první pomoci při popáleninách a intoxikaci kouřem. Děti se také dozví, co dělat v případě, kdy je nařízena evakuace z místa bydliště, zásady opuštění bytu v případě evakuace, zásady ochrany osob při úniku nebezpečných látek, ochrany osob v zamořeném prostředí a co jsou to prostředky improvizované ochrany osob. Nakonec  výuky je zařazen krátký test nebo soutěž.

vytisknout  e-mailem