HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výcvik hasičů v záchraně osob ze zamrzlé vodní hladiny na Novojičínsku

čvičili profesionální i dobrovolní hasiči 

Dvě jednotky hasičů (profesionální z HZS Moravskoslezského kraje, stanice Bílovec a jejich dobrovolní kolegové z jednotky sboru dobrovolných hasičů Studénka) cvičily v sobotu dopoledne 16.2.2013 na vodní nádrži ve Staré Vsi, místní části Bílovce, okr. Nový Jičín různé způsoby záchrany osob z vody a ledu.
 
V současné době počasí přináší oteplení a částečnou oblevu, dochází tak ke ztenčování ledu na zamrzlých vodních hladinách a je aktuálně vysoké nebezpečí propadnutí osob do studené vody skrz tenký či oslabený led.
Připravovaný výcvik byl započat teoretickou přípravou na učebně hasičské stanice v Bílovci. Kromě nezbytných bezpečnostních pokynů a seznámení se s technickými prostředky byly hasičům představeny jednotlivé způsoby, kterými lze v obdobných situacích postupovat při co nejefektivnější záchraně.
 
Obě jednotky se následně přesunuly k nedaleké vodní nádrži, kde si teoretické postupy hasiči ověřili i v praxi. Kromě běžných osobních ochranných prostředků pro práci na vodě hasiči využívali i záchranné sáně RS-5, které jsou ve výbavě každého prvního výjezdového vozidla HZS Moravskoslezského kraje, a nafukovací lávku ze stanice Nový Jičín. Jednotky si postupně vyzkoušely některé možnosti jak záchrany, tak i pohybu po zamrzlé vodní hladině. Hasiči využili nastavovací žebříky, lana i házecí pytlíky.
 
Po ukončení výcviku proběhlo krátké shrnutí se zhodnocením výcviku a úklid všech použitých prostředků. Hasiči také zajistili vyřezanou díru v ledu a poté se obě hasičské jednotky rozjely na své základny.

Odkaz na fotogalerii: http://www.pozary.cz/clanek/62742-zachranu-na-lede-cvicili-s-biloveckymi-profesionaly-i-dobrovolni-hasici-ze-studenky/

 

vytisknout  e-mailem