HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyprošťování z aut s hasiči v pátek v Hlučíně a v sobotu v Karviné

            Dvě velké akce s početnou hasičskou účastí se připravují na závěr tohoto týdne v Moravskoslezském kraji – první je v pátek 29.5.2015 na Dni se složkami integrovaného záchranného systému (IZS) v Hlučíně, druhou je v sobotu 30.5.2015 krajská soutěž ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel v Karviné. V obou případech se do soutěží či ukázek zapojí profesionální i dobrovolní hasiči, do Karviné přijedou i z Polska.
 
            Páteční Den se složkami IZS se bude konat od 9.30 do 14.30 hodin na parkovišti před Sportovně rekreačním areálem v Celní ulici, tedy u hlučínské štěrkovny. Akce je určena pro děti z mateřských, základních a středních škol z Hlučína a okolí a také pro veřejnost.
 
            Vedle techniky a činnosti hasičů například z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Záchranného útvaru HZS ČR V Hlučíně se zde představí nejrůznější policejní složky se psy i koni (jízdní oddíl MP Ostrava) a Vojenský veterinární ústav Hlučín.
 
            Složky IZS předvedou zásah u dopravní nehody i s ukázkou vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla. Akci pořádá město Hlučín spolu s HZS Moravskoslezského kraje, Sportovně rekreačním areálem a Záchranným útvarem HZS ČR Hlučín.
 
            Návštěvníci Dne s IZS si budou moci prohlédnout také výstavu výtvarných prací žáků vyšších ročníků základní škol na téma Nekouřit je IN. K vidění bude v areálu štěrkovny v restauraci Laguna. Koná se v rámci Dne proti tabáku, který připadá na 30. května).
 
            Lidé se mohou na hlučínském Dni se složkami IZS zároveň zapojit do charitativní akce „Hlučín táhne za jeden trakař, veze pomoc Adélce“. Tříletá Adélka z hlučínské městské části Darkovičky má dětskou mozkovou obrnu. Její postižení jí upoutalo na invalidní vozík, nemluví, má zavedenou vyživovací sondu a navíc trpí epileptickými záchvaty. Rodina, ve které je ještě mladší děvčátko Viktorka, nemá peněz nazbyt. Všichni dárci se po troškách skládají na speciální vozík a na speciální rehabilitaci pro Adélku. Jedna z posledních příležitostí bude i na štěrkovně, v příštím týdnu se bude kasička rozpečeťovat, aby se zjistilo, kolik už Hlučín pro Adélku posbíral.
 
 
 
            Do sobotního krajského kola ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel se na karvinském parkovišti u OD Prior od 10.00 hodin zapojí postupně celkem 12 čtyřčlenných týmů hasičů z dobrovolných jednotek a z HZS MSK ze všech šesti okresů Moravskoslezského kraje, navíc zde budou s nástrahami dopředu neznámé dopravní nehody bojovat i tři týmy z polského profesionálního hasičského sboru (PSP).
 
            Po jednom zástupci vyšlou do soutěže profesionálních hasičů územní odbory (okresy) HZS MSK Bruntál, Karviná, Nový Jičín, Opava, Ostrava-město a Frýdek-Místek, odkud přijede loňský mistr republiky a velký favorit z Třince, který vyhrál loňskou krajskou soutěž v Kopřivnici. Protože republikový šampionát ve vyprošťování se koná každý druhý rok, letošní vítěz bude „pouze“ nominován na velmi prestižní Memoriál JUDr. Františka Kohouta v Praze.
 
            Mezi jednotkami dobrovolných hasičů budou zápolit Studénka, Hlučín, Vítkov, Krnov, Vratimov a Jablunkov. Loni zvítězil Hlučín. Dobrovolní hasiči tentokrát svůj republikový šampionát mají, koná se 22. srpna 2015 v Třinci.
 
            Vyzkoušet svou zručnost přijedou v sobotu do Karviné i tři týmy polských profesionálních hasičů (PSP) ze stanic Wodzisław Śląski, Jastrzębie-Zdrój a Cieszyn. Tyto týmy budou hodnoceny samostatně.
 
            Čtyřčlenné týmy si před soutěží vylosují jednu z mnoha modelových situací u dopravních nehod. Dozvědí se ji až při samotném příjezdu k nehodě, když předtím tráví čas v „izolaci“, aby neviděly přípravu vylosované nehody. Pak se jim měří čas, který potřebují na bezpečné vytažení jednoho figuranta z havarovaného vozidla. Musí se vejít do 20 minut, jinak přichází diskvalifikace.
 
            Četný zástup zkušených rozhodčích hodnotí techniku provedení zásahu, taktiku, první předlékařskou pomoc a za každých 30 sekund po uplynutí 15 minut odečítá jeden bod (celkem až deset bodů).

vytisknout  e-mailem