HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výstava mapuje 150letou historii chebských hasičů

Dne 4. Srpna 2014 byla na chebské radnici slavnostně zahájena výstava, kterou město Cheb ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje připravilo u příležitosti letošního 150. výročí požární ochrany v Chebu. Výstavu, která mapuje celou historii zdejších hasičských sborů, si veřejnost může ve vstupní části budovy radnice na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad prohlédnout až do pátku 12. září.  

Podnět k založení chebského sboru dobrovolných hasičů vyšel od zdejšího tělovýchovného spolku, který byl založen v roce 1863. Tehdejší gymnaziální profesor Eduard Kittel si předsevzal přivést k životu tělocvičný hasičský sbor. Jeho nápad byl s nadšením přijat a roku 1864 se záměr uskutečnil. Prvním velitelem se stal bývalý učitel tělocviku Franz Thoma, který pocházel ze sousedního Vogtlandu, kde také posbíral řadu zkušeností s fungováním a organizací hasičství. K setkávání členů sloužila místnost v přízemí tzv. „Geschirrhofu“ v Mincovní ulici.
     Brzy po založení čekala spolek první ´zkouška ohněm´. V noci 16. listopadu 1864 se v plamenech ocitla střecha starých kasáren na dnešním Kasárním náměstí. Nejdůležitější bylo ochránit před plameny nedaleko stojící kostel sv. Mikuláše. Tehdejší ředitel chebského archivu JUDr. Karl Siegl si o události zaznamenal: „Ještě dnes vidím, jak tehdy létaly stovky patron jako rakety k nebi.“ Následovaly další zásahy, například při velkém požáru před Lodní branou, ve Waldsassenu, kde plameny pohltily135 domů a musel být zachraňován i klášter, nebo při požáru Sieglovy továrny v dnešní Sládkově ulici.
Profesionální hasičský sbor, Městská požární policie, v Chebu vznikl krátce po skončení druhé světové války v červnu 1945. Jeho zakladatelem byl zkušený hasič Jan Draský, který do Chebu přišel na pozvání zdejší Místní správní komise z Rokycan. Hasičská stanice v té době sídlila v zadním traktu městského úřadu. Do stávajícího objektu v dnešní ulici 17. listopadu se hasiči přesunuli v roce 1958.
 
     „Na této výstavě je dobře vidět, jak nezastupitelnou roli hasiči v životě města hrají. Platilo to v historii a platí to i dnes. Město Cheb si to plně uvědomuje, a proto zdejší profesionální hasičskou jednotku významně finančně podporuje. Každoročně od nás dostává 2,5 milionu korun. Před třemi lety jsme kvůli rekonstrukci hasičské stanice naše příspěvky za několik následujících let sdružili a hasičům poskytli najednou více než 13 milionů korun,“ řekl chebský starosta Pavel Vanoušek.
 
     U příležitosti letošního kulatého výročí se v sobotu 13. září uskuteční na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad celodenní akce. Vedle ukázek hasičských zásahů a techniky bude připraven i bohatý doprovodný program nebo atrakce a soutěže pro děti. „Na náměstí bude k vidění historická i současná technika. Snažíme se zajistit to nejzajímavější, čím hasiči v české republice disponují. Všichni zájemci, děti i dospělí, si také budou moci vyzkoušet některé činnosti hasičů u zásahů. V rámci doprovodného programu na náměstí zahraje například skupina Kabát revival,“ upřesnil ředitel chebských hasičů plk. Jan Doubrava. 
 
V souvislosti s výročím vyjde rovněž publikace, kde bude celá 150letá historie chebských hasičů podrobně zmapována.  
 
Fotogalerie ZDE:
 
Text a foto: plk.Ing.Jan Doubrava, ÚO Cheb, HZS Karlovarského kraje

vytisknout  e-mailem