HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vzrostlý buk spadl na dráty elektrického napětí a začal hořet.

(27. 8. 2016) V nepřístupném terénu Hostýnsko-vsetínské hornatiny, v blízkosti obce Chvalčov v okresu Kroměříž, dnes večer spadl strom na dráty elektrického vedení. 

Požár stromu spadlého na elektrické vedení, vedeném v lesním porostu u obce Chvalčov, byl hasičům nahlášen v 18:10 hodin. K uhašení požáru byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z požární stanice Bystřice pod Hostýnem a dobrovolným hasičům obce Chvalčov. Hasiči vyjeli se dvěma automobilovými stříkačkami a jedním velitelským vozem.

Hasiči neznali přesné místo požáru a dále nikde neviděli příznaky hoření. Kontaktovali proto oznamovatele, který jim sdělil, že v místě kontaktu spadlého stromu na elektrické vedení viděl asi metrový plamen, a že hasiči musí jít k místu požáru podél elektrického vedení.

Asi po 15 minutách chůze v kopcovitém a zarostlém terénu hasiči objevili místo pádu stromu – buku, na elektrické vedení. Strom už jen doutnal. Velitel zásahu si vyžádal vypnutí elektrického proudu, aby mohli strom odstranit. Po 30 minutách se dostavil na místo události pracovník pohotovostní služby rozvodné sítě spolu s jednotkou dobrovolných hasičů, kterým se na místo události podařilo vyjet se stařičkou stříkačkou CAS 24 na podvozku Škoda 706 RTHP.

Po dalších 30 minutách byl strom z elektrického vedení odstraněn a byly zahájeny hasební práce. Doutnající buk byl uhašen vodním proudem z lafetové proudnice.

Během zásahu nedošlo ke zranění osob ani k poškození techniky hasičů.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem