HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

WASAR tým vyjel na Slovensko na mezinárodní povodňové cvičení u Košic

Je i video. 

Celkem 52 členů z Moravskoslezského kraje (HZS MSK), Brna a Nizozemska, 9 člunů a 14 vozidel má specializovaný odřad WASAR (Water Search And Rescue = vyhledávání a záchrana na vodě), který vyjel ve středu 11.9.2013 brzy ráno z Ostravy na Slovensko na velké mezinárodní cvičení v Košickém kraji, zaměřené na povodně. Cvičení začne ve středu odpoledne, končí ve čtvrtek večer. V patnáctém vozidle jedou pozorovatelé z generálního ředitelství HZS ČR.
 
Do cvičení se vedle domácích záchranářů ze Slovenska zapojí i Ukrajina a Polsko. Cílem cvičení „Záplavy v Košickém kraji“ je procvičit ve spolupráci s místními záchrannými složkami a dalšími subjekty vyhledávání, vyprošťování a záchranu osob, postižených povodněmi.
 
Hostitelé slibují nejrůznější možné situace za dne i v noci ze středy na čtvrtek. Pro cvičící připravili různě složitá zachraňování osob a další činnost na vodních nádržích Zemplínská Šírava, Hornád a Ružín, na jezerech v Košicích, Geči a lomovém jezeře Beňatina a na vodním toku Latorice.
 
Velitelem česko-nizozemského odřadu je kpt. Ing. Vojtěch Nezval z Ostravy (HZS MSK). Tvoří jej 41 příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), deset hasičů z partnerského Nizozemska a lékař Úrazové nemocnice Brno. Domů po cvičení by se měl tým vrátit v pátek vpodvečer.
 
WASAR odřad je speciálně vybaven a vycvičen pro záchranné práce na vodní hladině, mj. při povodních. Jeho příslušníci již absolvovali několik „povodňových“ cvičení v zahraničí (hlavně s partnerskými WASAR týmy z Nizozemska a Velké Británie) i doma. Jeho členové (rovnoměrně ze všech okresů/územních odborů Moravskoslezského kraje) pravidelně trénují jak na klidné a tekoucí, tak na divoké vodě.
 
Tým WASAR z HZS MSK naposledy zasahoval během červnových povodní v Čechách - celkem 32 profesionálních hasičů z HZS MSK s osmi vozidly a hlavně s dvanácti nafukovacími čluny zachránilo během 4 dní na různých místech zaplavených oblastí dvě desítky osob a několik stovek osob pomáhalo evakuovat, také přepravovat civilní techniku (elektrocentrály) a další potřebný materiál.
 
Video s krátkým rozhovorem s plk. Ing. Vladimírem Vlčkem, Ph.D, zástupcem ředitele HZS MSK: http://www.hasici.tv/?page=nahled&clanek=661&hash=3a066b
Odkazy do noveho okna

cviceniWASAROstrava_Slovensko (1)

cviceniWASAROstrava_Slovensko (1) 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko (2)

cviceniWASAROstrava_Slovensko (2) 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko (3)

cviceniWASAROstrava_Slovensko (3) 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko (4)

cviceniWASAROstrava_Slovensko (4) 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko (5)

cviceniWASAROstrava_Slovensko (5) 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (1)

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (1... 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (2)

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (2... 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (3)

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (3... 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (4)

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (4... 

Detailní náhled

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (5)

cviceniWASAROstrava_Slovensko_varkaII (5... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem