Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V předvečer Štědrého dne hořelo kvůli prskavkám, počasí aktuálně trápí nejen Vysočinu

23: 12. 2023 (JF) - Jsme aktuálně v jeden okamžik u více než 320 událostí v rámci celé ČR. Zaměstnávají nás nejvíce problémy se sněhem a to hlavně na Vysočině. Na dálnici D1 uvízly nejen kamiony, ale také silničáři. Prskavky byly příčinou požáru dnes odpoledne v rodinném domě v Praze – Líbeznicích. 

Nejpostiženější kraje z pohledu dopravních nehod a odstraňování následků sněžení (popadané stromy, zapadlá auta) jsou v rámci aktuálně probíhajících zásahů ke 20. hodině večerní kraje Vysočina (64), Pardubický (28) a Jihomoravský (19).

            PAK_nehoda.jpeg

V pátek byl celkový počet událostí 1669 o 287 % vyšší oproti dlouhodobému průměru. Dnes, tedy v sobotu 23. prosince, evidujeme ke 20. hodině již 2829 událostí.

V Karlovarském kraji byl dnes večer vyhlášen 3. stupeň poplachu IZS z důvodu zvyšování hladiny toků. Byla také svolána povodňová komise Karlovarského kraje. Oteplování se následně ze západu naší země bude během Štědrého dne přesouvat dál na východ a hrozí proto zvyšování hladin řek také v dalších krajích, doporučujeme sledovat aktuální varování Českého hydrometeorologického ústavu. Podle výstrahy se zítra budeme potýkat také se silnými poryvy větru a doporučujeme proto obezřetnost, především nechodit do oblasti lesů atd. 

Dnes v 16:30 vyjely tři profesionální, dvě dobrovolné a jedna profesionální jednotka podniku na nahlášený požár rodinného domu do Líbeznic na Praze-východ. Požár způsobil škodu za 2 mil. Kč, uchráněny byly hodnoty ve výši dalších 3 mil. Příčinou byla nedbalost při používání prskavky u vánočního stromečku. https://twitter.com/HZS_STC/status/1738627386302701644

V katastru obce Chomutice na Královéhradecku najel vlak do větví v profilu trati, provoz byl zastaven. Z vlaku jsme pomohli vystoupit 69 cestujícím, část z nich převáží autobus HZS do Ostroměře. Událost je bez zranění.


kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich
tiskový mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 602 105 376
e-mail:jiri.frohlich@hzscr.cz


Foto zdroj:
HZS Pardubického kraje
HZS Kraje Vysočina

vytisknout  e-mailem