HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z firmy ve večerních hodinách opět unikly nebezpečné chemikálie

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim a Pardubice 

V sobotu 7. června ve večerních hodinách došlo k opětovnému úniku kyseliny dusičné z firmy v části Chrudimi Píšťovy. Hasičům byla tato událost oznámena v 20.12 hodin. Tentokrát se ale žlutý mrak dostal mimo areál firmy. Hasiči, starostové obcí i městská policie ihned varovali obyvatelstvo, aby zbytečně nevětrali a nevycházeli ven.

 

Na místě zasahovalo sedm hasičských jednotek. Ihned po příjezdu jednotek zpět do firmy se podařilo unikající mrak skropit tak, aby dál neunikal mimo areál. Zároveň byla prováděna neutralizace sodou. Na místo se v 22.17 hodin dostavila firma k přečerpání látky. Jednotky skrápěly žlutý mrak, a to až do 23.06 hodin. O situaci byla informována i zdravotnická záchranná služba.

 

Zda došlo k pochybení firmy, která po prvním úniku měla začít s přečerpáváním a hlavně zajištěním kyseliny, nyní bude zjišťovat kriminální policie.

 

Doporučení o nevycházení a nevětrání starostové odvolali před sobotní půlnocí. Zasahující jednotky se zpět na své základny vrátily v neděli v 01.01 hodin.  

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem