Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásady rozdělávání otevřeného ohně a bezpečného grilování

9. 7. 2024 (LP) - Letní počasí doslova vybízí k příjemně strávenému času venku v přírodě. Letní období je ale zároveň také obdobím, kdy dochází ke zvýšenému riziku požáru v přírodním prostředí. Nárůst vzniku požárů není zapříčiněn pouze samotným ročním obdobím, např. kvůli požárům po úderu blesku, ale také neopatrným jednáním lidí. 

Lesní požár je oheň, který vypukne a šíří se v lese a na jiných lesních pozemcích. Příčinou je v naprosté většině lidská nedbalost. Nejčastěji jde o odhozený nedopalek cigarety nebo nesprávně založený či nedostatečně zlikvidovaný oheň v lese nebo v jeho blízkosti. Vzniku přírodních požárů lze bezpečně předejít dodržováním některých hlavních zásad, které je důležité si pravidelně připomínat.

Rozdělávání otevřeného ohně:

  • V lesích je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň mimo vyhrazená místa, a to až do vzdálenosti 50 m od okraje lesa,
  • oheň rozdělávejte pokud možno v prostoru ohraničeném nejlépe nehořlavými materiály, jako jsou např. cihly
  • nenechávejte oheň ani chvíli bez dozoru,
  • děti nenechávejte u táboráku samotné, hlídejte jejich pohyb kolem ohniště a nenechávejte je si hrát s ohněm,
  • oheň pořádně uhaste. Pokud dojde k rozšíření ohně mimo ohniště a jste schopni danou situaci zvládnout sami, pokuste se uhasit oheň dostupnými prostředky jako je voda, písek nebo zemina, kterými oheň udusíte. Pokud si však nejste jisti, zda včas dostanete požár pod kontrolu, raději odejděte do bezpečné vzdálenosti a ihned zavolejte na tísňovou linku 150 nebo 112.
  • Pokud se na vás vznítí oděv a nemáte dostatek vody k uhašení, neutíkejte, ale okamžitě si lehněte na zem a kutálejte se, čímž dojde ke snadnějšímu uhašení hořícího oděvu; chraňte si obličej před poraněním od ostrých předmětů na zemi.

Odhození nedopalku v přírodě:

V lese je kouření ze zákona zcela zakázáno! Odhozený nedopalek cigarety by mohl způsobit rozsáhlé škody na lesním porostu, životech lesních zvířat, ale i životech lidí. Vždy dbejte na to, abyste nedopalek řádně uhasili a až poté ho odložili na bezpečné místo, např. do popelníku nebo odpadkového koše.

V loňském roce hasiči likvidovali celkem 4 334 požárů v přírodním prostředí, z toho 1 512 lesních požárů.

Lesní požáry se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dojde v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku, a jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí. Chování ohně je navíc v lese mnohdy nevyzpytatelné a požár se může šířit například i pod zemí, a je pak velmi obtížné odhadnout, kde se znovu vynoří. Zásahy na lesních požárech jsou proto časově velmi náročné a vyžadují povolání většího množství jednotek požární ochrany. Likvidace lesních požárů si vyžaduje rovněž značné množství vody, kterou je třeba, často velice komplikovaně, k místu požáru dostat.


Bc. Lucie Pipiš
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 728 123 648
e-mail: lucie.pipis@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem