HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlatý úspěch českých hasičů z Královéhradeckého kraje na mezinárodní soutěži záchranných týmů v Belgii

Zlatý úspěch českých hasičů z Královéhradeckého kraje. Předčili světovou špičku v soutěži mezinárodních záchranných týmů na soutěži Grimpday v Belgii.

Nejlepší mezi světovou špičkou záchranných týmů využívajících lanové techniky – s tímto titulem se vrátil z Belgie český tým hasičů z Královéhradeckého kraje, který se třetí ročník po sobě zapojil do mezinárodní soutěže Grimpday. Za jejich úspěchem stála tvrdá příprava, zkušenosti z předchozích ročníků, týmový duch, ale i profesionalita každého jednotlivce.

Mezinárodní soutěž Grimpday se konala ve dnech 12. – 15. června 2024 v belgickém městě Namur, za disciplínami se týmy vydaly i do evropské metropole Brusel nebo na svého času nejvyšší lodní výtah na světě. A jsou to právě nezvyklé scenérie, které dělají samotný závod tak atraktivním. Tři závodní dny byly nabité dvanácti úkoly, při kterých musely týmy kombinovat technické dovednosti, rychlost, sílu, schopnost najít to nejlepší řešení a poradit si s naprosto neznámým okolím.

Jeden ze členů českého týmu vzpomíná na první soutěžní den, který strávili závodníci v Bruselu. „Úkoly, které pro nás organizátoři připravili, nás zavedli například na národní fotbalový stadion, slavné Atomium, ale jeden ze scénářů zahrnoval také pohyb po konstrukci historické budovy výstavního paláce Expo,“ řekl mjr. Tomáš Saifrt. „V úkolech jde často o využití specifických technik záchrany, při kterých musíme využívat nových prostředků. Takto jsme třeba přímo v ikonickém Atomiu využili při transportu raněné osoby do jedné z koulí budovy dálkově ovládaný akumulátorový naviják určený pro přepravu osob do obtížně přístupných prostor,“ doplnil Tomáš Saifrt. Všechny úkoly za navíc odehrály za plného provozu budov, které jsou běžně turisty navštěvované. I s tímto faktem se tak museli závodní týmy popasovat a dbát nejen na bezpečnost svou, ale i všech ostatních.

Druhý soutěžní den zavedl týmy až do útrob technického skvostu – úkoly plnili soutěžící na obří lodní zdviži v lokalitě Strépy-Thieu. Tento lodní výtah byl ještě před několika lety nejvyšší na světě, dosahuje až do výšky cca 125 metrů, přitom překonává rozdíl mezi vodními hladinami kolem 70 metrů. „Zdviž má fascinující konstrukci a přímo na ní jsme prováděli jeden z těch náročnějších úkolů. Přesunuli jsme se do podzemních prostor, kde byla přímo ke dnu plavební komory přivázána naše lana. Komora se pak začala zdvihat až do výšky přes 73 metrů a naším úkolem bylo tuto vzdálenost překonat. Nahoru po laně stoupala k sobě připoutaná dvojice, která musela navíc překonávat několik uzlů, čímž byl postup ztížen. Časový limit byl přitom nekompromisní – poznali jsme to hned ve chvíli, když se začala komora opět spouštět dolů,“ uvedl Tomáš Saifrt. Unikátní zařízení bylo využito i pro další nelehké scénáře, které se odehrály např. ve strojovně výtahu nebo v podzemí, kde museli lezci využít i dýchací přístroj. Připravené bylo také stanoviště zaměřeného přímo na zdravotní téma – ošetření a záchrana osoby zavěšené na lanech, která utrpěla trauma z visu.

Specialitou třetího dne byla disciplína plněná na historickém hradě Citadelle de Namur v hlavním dějišti mezinárodního klání. Tým musel provést transport obézní osoby na speciálních nosítkách určených pro pacienty nadměrné velikosti. Aby pořadatelé zajistili rovnost podmínek, nosítka byla vyložena závažími tak, aby každý tým pracoval se zátěží 180 kg. Po celém soutěžním maratonu čekala na závěr všechny jedna z nejtěžších disciplín, záchrana osoby přes vodní kanál z dělící zdi mezi řekou a kanálem. Klíčové bylo přijít na vhodnou techniku, jako jeden z mála týmů Češi tento úkol zdolali.

Při soutěži Grimpday platí pro všechny týmy zásady dvoulanové techniky, v českých podmínkách však provádíme záchranu systémem jednolanové techniky. Protože ale krajští hasiči-lezci sledují trendy ve světě, tvrdě trénují a sbírají nové zkušenosti, byli schopni se po zkušenostech z minulých ročníků přeorientovat na tento systém. V soutěži Grimpday předčili čeští hasiči týmy ze světové špičky, které se pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách. Druhý byl záchranný tým ze Švédska, třetí ze švýcarské Ženevy, čtvrtý z Japonska.

Tým HZS Královéhradeckého kraje závodil ve složení: hasiči – lezci mjr. Tomáš Saifrt, kpt. Petr Urbanovský (oba z Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí), pprap. Lukáš Němec, pprap. Vojtěch Hrubý (oba z centrální stanice Hradec Králové), Lukáš Neklan (školitel a instruktor SINGING ROCK) a Jana Saifrtová (figurant).

Letošní ročník hodnotí účastníci jako zatím technicky nejnáročnější. „Velmi nám pomohla dosavadní zkušenost z uplynulých ročníků a kvalita celého týmu jako celku, ale i jednotlivců. Obecně jsme patřili k rychlejším týmům, ale v celkovém hodnocení nemusí být vždy rychlost tím zásadním hodnotícím kritériem. Více se hledí na technické provedení disciplíny, v tomto ohledu nám přilepšila naše schopnost hledat jednoduchá řešení úkolů,“ líčí, co stálo za zlatým úspěchem české party Tomáš Saifrt. „Pro nás je účast na soutěži skvělá zkušenost, kterou zúročujeme také v profesním životě. Nejsou to jen nové poznatky v souvislosti s technickými prostředky. Je to pro nás také unikátní příležitost konzultovat naše postupy v mezinárodním kontextu, a to je skvělá zpětná vazba. Dalším pozitivem je, že se při plnění soutěžních disciplín dostáváme pod tlak. Vždy na nás čekají nevšední situace, které nás mohou zaskočit. Nutí nás to dělat chyby a vypořádat se s nimi, odstraňovat je. To je to, díky čemu se zlepšujeme a posouváme se. Zkušenosti pak přenášíme i do našich kurzů pro instruktory,“ uzavírá Tomáš Saifrt.

Ještě před odjezdem na soutěž absolvoval český tým důkladnou odbornou přípravu, která byla dalším zásadním důvodem celkového úspěchu. Trénovali nejen ve speciálním polygonu pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou ve Velkém Poříčí, ale také v terénu, např. na hrázi přehrady Les Království. S tréninkem pomohli hasičům z Královéhradeckého kraje i kolegové lezečtí instruktoři z HZS Libereckého kraje. Ti připravili v neznámém prostředí modelové situace, které byly pro náš tým úplně nové a simulovaly podmínky, které mohly nastat na soutěži.

Celý vítězný tým děkuje za podporu všem kolegům a partnerům, díky kterým se mohl soutěže zúčastnit. Velký podíl na účasti hasičů na Grimpday mají zejména Královéhradecký kraj a firma Singing Rock, poděkování si zaslouží i další partneři – Sportovní klub hasičů Královéhradeckého kraje, HUDY, Scannable.io, Radioking s.r.o. a EXPRES MENU.

FOTOGALERIE ze soutěže GRIMPDAY

Pro VIDEO zpracování - hrubé materiály včetně rozhovorů

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO a VIDEO: HZS HKK / Michal Fanta

vytisknout  e-mailem