HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zpráva o udržitelnosti projektu

Zvýšení odolnosti stanice Cheb Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje s důrazem na přizpůsobení se změnám klimatu a novým rizikům 

loga.jpg

Tisková zpráva - Karlovy Vary - 26.8.2024

Cílem projektu je zajištění adekvátní odolnosti stanice, resp. garáží stanice Cheb HZS Karlovarského kraje vůči účinkům mimořádných událostí způsobených změnou klimatu a novými riziky. Cíle bylo dosaženo provedením výstavby nového objektu garáží, úpravou vnějších prostor a pořízením technologického vybavení garáží pro zásahová vozidla stanice Cheb HZS kraje, které jsou realizovány za účelem zvýšení odolnosti stanice vůči účinkům mimořádné události tak, aby tato mohla plnit své úkoly v podmínkách mimořádné události. Důraz přitom je kladen na zajištění adekvátní odolnosti HZS ČR jako základní složky IZS v exponovaném území. Stanice Cheb je předurčena pro řešení mimořádných událostí na území HZS Karlovarského kraje. Je dislokována v exponovaném území - ORP Cheb, kde bude primárně probíhat řešení mimořádných událostí s využitím sil a prostředků uvedené stanice v souladu se zásahovým obvodem stanice. Zvýšení odolnosti stanice vytvoří podmínky pro to, aby síly a prostředky HZS Karlovarského kraje mohly efektivně zasáhnout vůči mimořádným událostem a snížit jejich dopad na území, jeho obyvatele, infrastrukturu a životní prostředí, a tak zvýšit připravenost této složky IZS na řešení mimořádných událostí z důvodu změny klimatu a nových (antropogenních) rizik. HZS ČR při uvedených mimořádných událostech řídí a organizuje záchranné a likvidační práce, hašení požárů a plní úkoly spojené s ochranou obyvatelstva zejména varování, evakuaci, ukrytí a nouzové přežití obyvatelstva v daných územích.

Specifické cíle projektu - zvýšit kvalitu fungování stanice HZS Karlovarského kraje v době mimořádné události a úroveň plnění úkolů této stanice, a také zlepšit podmínky pro řešení hašení požárů, provádění záchranných a likvidačních prací a ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech vzniklých v důsledku klimatických změn a nových rizik.

Realizace projektu vyřešila nedostatečnou odolnost stanice Cheb HZS Karlovarského kraje vůči účinkům mimořádných událostí způsobených změnou klimatu a novými riziky. Nedostatečná odolnost stanice je způsobena faktem, že stanice, resp. garáže stanice z hlediska stavebně-technického řešení, technologií a vybavení nejsou koncipovány tak, aby byl zajištěn jejich bezproblémový chod v době mimořádné události v důsledku sucha; orkánů a větrných smrští; sněhových srážek a masívních námraz; havárií nebezpečných látek či nových (antropogenních) rizik nebo v případě, kdy dochází ke kumulaci těchto jevů, a aby tato složka IZS tak mohla plnit své úkoly v době mimořádné události. Projekt rovněž řeší nevyhovující stav stávajících podlahových konstrukcí a systém odvodnění zabezpečí zvýšenou ochranu a odolnost objektu před působením spodní vody, zamezí jejímu vsakováním a eliminuje nedostatečný odvod vody v době působení sněhových srážek a masivních námraz, resp. v době tání.

Zvýšením odolnosti objektu je současně dosaženo snížení celkových provozních nákladů na vytápění, dále ke zlepšení podmínek garážování a ochrany zásahové mobilní požární techniky a věcných prostředků požární ochrany. Výše uvedená skutečnost umožní zkrátit reakční dobu nasazení jednotek HZS Karlovarského kraje v případě plnění úkolů operačního řízení při vzniku mimořádných událostí a zvýší akceschopnost jednotek HZS Karlovarského kraje při plnění úkolů operačního řízení.

vytisknout  e-mailem