HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zvýšený počet požárů v pátek 27. prosince 2013

Nadprůměrný počet požárů museli v průběhu pátku 27. prosince likvidovat profesionální a dobrovolné jednotky v Jihočeském kraji. Hasiči ve svých statistikách zaznamenali za dnešek požárů celkem devět. Při některých z nich nevznikla žádná škoda, jiné znamenaly škody řádově statisíce. Naštěstí v žádném z uvedených požárů nebyl nikdo zraněn.  

1:00        Požár – Škoda ve výši Kč 70 000,- byla vyčíslena po požáru střešních trámů rekreační roubené chaty v obci Lenora. K požáru byly operačním střediskem vyslány profesionální jednotka ze stanice Prachatice a jednotky SDH obcí Lenora a Volary. Dobrovolné jednotky se k požáru dostavily jako první. Velitel volarské jednotky po provedeném průzkumu podal zprávu na operační středisko, že se jednalo o požár sazí v komínovém tělese, který se rozšířil i na dřevěné trámy. Saze v komíně byly již vyhořelé, hasiči pro likvidaci všech ohnisek museli část střešní konstrukce rozebrat. Když na místo přijela profesionální jednotka, jejího zásahu nebylo potřeba. Hodnota uchráněného majetku činí Kč 200 000,-.
5:02        Požár – Profesionální hasiči z českobudějovické stanice zasahovali v Dobrovodské ulici v Českých Budějovicích, kde byl ohlášen kouř linoucí se z přístřešku u rodinného domu. Průzkum na místě ukázal, že se jedná o požár kůlny, která je používána jako sklad zeleninových a travních semen. Zasahující hasiči požár uhasili během několika minut. Přesto je vzhledem k množství uskladněného zboží výše škody způsobené požárem vysoká, a to Kč 120 000,-. Rychlým zásahem hasičů byl uchráněn další majetek za Kč 100 000,-. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS, který na místě spolupracoval s příslušníky Policie ČR.
10:21      Požár – Na základě ohlášení elektrické požární signalizace vyjeli českobudějovičtí profesionální hasiči do objektu multikina Cinestar v ulici M. Horákové v Českých Budějovicích. Ještě před jejich příjezdem však byl uhašen hořící reklamní poutač, který hořel v přízemí kina. Požár uhasil zaměstnanec kina pomocí přenosného hasícího přístroje a vodního proudu z nástěnného hydrantu. Hasiči pak požár dohasili a pomocí přetlakového ventilátoru celý prostor kina odvětrali. Termokamerou pak zkontrolovali, zda se požár nerozšířil do ventilace. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na Kč 50 000,-, hodnota uchráněného majetku činí Kč 1 000 000,-. Jednotka HZS u požáru spolupracovala s Policií ČR.
10:31      Požár – Osádky dvou cisteren a automobilového žebříku vyjely do obce Přídolí k ohlášenému požáru střechy. Jako posilové jednotky byly svolány jednotky SDH obcí Větřní a Přídolí. Požár zachvátil střechu budovy školy přímo nad podkrovním bytem. Ještě před příjezdem první jednotky stihli zasažený byt opustit jeho obyvatelé. Hasiči nemuseli nikoho evakuovat, nikdo nebyl zraněn. Přibližně za čtvrthodinu od příjezdu první jednotky dostali hasiči požár pod kontrolu. Zásah byl veden jak vnitřkem budovy, tak z výškové techniky. Po 11. hodině z požářiště odjela jednotka SDH obce Větřní, která doplňovala vodu do zasahujících cisteren. Dohašování, v průběhu kterého hasiči museli rozebrat část střechy, pak trvalo přibližně do 13 hodin, kdy bylo požářiště předáno starostovi obce. Ten také zajistil pro obyvatele zasaženého bytu náhradní ubytování. Požár způsobil škodu za Kč 1 500 000,-, hasiči svým zásahem uchránili další majetek za Kč 1 000 000,-. Příčina vzniku požáru je v šetření.
13:48      Požár – K dalšímu požáru ohlášenému elektrickou požární signalizací byla českobudějovická profesionální jednotka vyslána do objektu chráněného bydlení na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Průzkum ukázal, že signalizace zachytila kouř z připálené polévky na plotně v jednom z bytů. Hasiči provedli pouze odvětrání bytu.
14:56      Požár – Osádky čtyř cisteren profesionálních hasičů ze stanice Strakonice a z jednotek SDH obcí Radomyšl a Strakonice zasahovaly v Radomyšli u požáru stohu. Požár zasáhnul celý stoh obsahující přibližně dvě stovky hranatých balíků slámy. Po provedeném průzkumu bylo rozhodnuto, že stoh bude ponechán ke kontrolovanému vyhoření. Profesionální i dobrovolná jednotka ze Strakonic se vrátily na své základny, dohled nad požářištěm zajistí místní dobrovolná jednotka. Výše vzniklé škody byla stanovena na Kč 100 000,-. Příčinu vzniku požáru šetří společně s vyšetřovatelem HZS Policie ČR.
20:15      Požár – Za Rychnovem nad Malší ve směru na Dolní Dvořiště byl ohlášen požár osobního automobilu. K požáru vyjeli profesionálové ze stanice Kaplice a zároveň jednotky SDH obcí Dolní Dvořiště a Malonty. Jednalo se o požáru osobního automobilu značky Škoda Felicia. Požár se rozšířil do okolí auta na plochu cca 10 x 10 metrů. Hasiči požár zvládli přibližně za hodinu. Škoda způsobená požárem činí Kč 10 000,-, hodnota uchráněného majetku je nulová. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.
21:56      Požár – Bez vzniklé škody byl uzavřen požár sazí v komíně domu v Radomilické ulici ve Vodňanech. Požár uhasila vodňanská profesionální jednotka.
23:35      Požár – Ještě před příjezdem táborských profesionálních hasičů byl uhašen požár plastového odpadu, který hořel na autobusové zastávce u Tesca v Táboře.
Odkazy do noveho okna

1 Požár reklamy, České Budějovice - 27. 12. 2013 (3)

1 Požár reklamy, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

1 Požár skládku, České Budějovice - 27. 12. 2013 (2)

1 Požár skládku, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

2 Požár reklamy, České Budějovice - 27. 12. 2013 (4)

2 Požár reklamy, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

2 Požár skládku, České Budějovice - 27. 12. 2013 (3)

2 Požár skládku, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

3 Požár reklamy, České Budějovice - 27. 12. 2013 (1)

3 Požár reklamy, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

3 Požár skládku, České Budějovice - 27. 12. 2013 (4)

3 Požár skládku, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

4 Požár reklamy, České Budějovice - 27. 12. 2013 (2)

4 Požár reklamy, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

4 Požár skládku, České Budějovice - 27. 12. 2013 (5)

4 Požár skládku, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

5 Požár skládku, České Budějovice - 27. 12. 2013 (1)

5 Požár skládku, České Budějovice - 27. ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem