HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zvýšený počet víkendových požárů

Během uplynulého víkendu jsme stejně jako víkend minulý zaznamenali zvýšený počet požár, a to především v přírodním prostředí. 

Za oba volné dny evidujeme více než 30 požárů. Dvacet z nich jsou požáry trav a porostů v přírodním prostředí. Oproti běžnému dennímu průměru se víkendové počty požárů násobí. Proto znovu varujeme:

Ať už se jedná o pálení nebo rozdělávání ohňů ve volné přírodě, varujeme: suchý hořící porost v kombinaci s větrem a případné nedodržení bezpečnostních zásad může způsobit velké škody jak na majetku, tak především na životech a zdraví!

Pokud není nezbytně nutné, vyvarujte se v tomto suchém období jakéhokoli zakládání ohně v přírodě!

U čtyř nedělních požárů, u kterých zasahovaly profesionální a dobrovolné jednotky, jsme vzhledem k jejich rozsahu a množství povolané techniky vyhlásili druhé stupně požárního poplachu. Jednalo se o požáry:

V neděli 20. března v 9:48 hodin přijali hasiči na tísňovou linku 112 informaci o požáru stodoly v Hluboké nad Vltavou. Do Staré obory v Hluboké nad Vltavou vyjeli profesionální hasiči ze stanice České Budějovice a byl vyhlášen poplach jednotkám SDH obcí Hluboká nad Vltavou, Zliv, Žabovřesky a Hrdějovice. Protože byl ohlášen požár v plném rozsahu, vyslalo operační středisko na místo celkem 10 cisteren a automobilový žebřík. Průzkum na místě potvrdil, že stodola hoří kompletně. Uvnitř byl uložen materiál používaný pro včelařství. Přestože zásah komplikoval silný vítr, podařilo se požár dostat pod kontrolu již po dvaceti minutách. Další velkou komplikaci, kterou velitel zásahu řešil, byla plynová nádrž, která stála v bezprostřední blízkosti hořící stodoly. Jako posilovou jednotku si proto velitel vyžádal z českobudějovické stanice plynový hasicí automobil a zároveň si přes operační středisko vyžádal přítomnost pracovníků plynárenské pohotovosti. Pohotovostní firma potvrdila, že v nejde o plyn, ale o trafostanici. Je tedy nutné povolat elektrikáře z důvodu jejího odpojení od elektrického proudu. Mezitím pokračovaly hasební práce. Stodola byla požárem zcela zničena. Byl povolán místní traktor, pomocí kterého bude objekt stržen. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil po třech hodinách, tedy krátce před jednou hodinou odpolední. Vzniklá škoda činí 400 000,- na shořelé stodole, ale je možné, že vzhledem k tomu, že bude muset být stržena, může škoda ještě narůst, a pak 250 000,- na trafostanici. Příčina vzniku požáru je v šetření.
(foto na fb HZS Jihočeského kraje nebo v článku na webových stránkách HZS Jihočeského kraje na odkaze:https://bit.ly/3trlN8Y)

Předběžná škoda ve výši 3 500 000,- byla vyčíslena po požáru podkroví domu v Nové Vsi u Chýnova. Informaci o požáru přijalo Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje v neděli 20. března krátce před polednem. K požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanice Tábor, operační důstojníci svolali jednotky SDH obcí Chýnov, Tábor a Nová Ves u Chýnova. Vzhledem k rozsahu události a počtu vyslaných jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Průzkum na místě požáru ukázal, že hoří dřevěné podkroví chalupy, a to v plném rozsahu. Hasiči prověřili, že v domě nikdo není, nikdo nebyl zraněn. Požár ničil vnitřek domu a šířil se krovem do střechy. Žádný objekt v okolí hořící chalupy nebyl ohrožen, velitel zásahu po půl hodině hasebních prací hlásil lokalizaci požáru. Tedy, že požár je pod kontrolou zasahujících hasičů a dále se nešíří. Jednotky pokračovaly v dohašování. Okolo třetí hodiny odpolední byly dvě dobrovolné jednotky odeslány zpět na základnu. Táborská profesionální jednotka před 16. hodinou předala dohašené požářiště Policii ČR a vrátila se na stanici. Na požářišti zůstala pouze místní dobrovolná jednotka, která zajistí monitoring po celou noc. Zítra bude požářiště ohledáno vyšetřovatelem HZS a Policií ČR pro zjištění příčiny vzniku požáru.
(foto na fb HZS Jihočeského kraje nebo v článku na webových stránkách HZS Jihočeského kraje na odkaze: https://bit.ly/3CTORcc)
(video na fb HZS Jihočeského kraje: https://www.facebook.com/hzsjihoceskehokraje/videos/737125094324562/)

Pět jednotek hasičů zasahovalo u Kunžaku u požáru trávy, která se vznítila poté, co spadnul strom na dráty elektrického vedení. U požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Zasahovali profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec a jednotky SDH obcí Strmilov, Kunžak, Studená a Hospříz. Silný vítr požár rozfoukával do tří směrů. Zasahující jednotky požár dostaly pod kontrolu okolo půl čtvrté odpolední. Úplná likvidace požáru nastala před 17. hodinou. Vzniklá škoda je nulová.

Druhý stupeň požárního poplachu vyhlásilo operační středisko HZS Jihočeského kraje u požáru rašeliniště u obce Žár. U požáru zasahovalo sedm jednotek: profesionální ze stanic Trhové Sviny a České Budějovice a dobrovolné obcí Horní Stropnice, Nové Hrady, Údolí, Žár a Trhové Sviny. Hasiči do areálu firmy museli vniknout násilně – přeštípnutím zámku na vratech. Průzkumem zjistili, že hoří jedna hromada o půdorysu přibližně 10 x 15 metrů a výšce asi 3 metry. Velitel zásahu si vyžádal od majitele firmy nakladač pro přeskladnění hromady, nakonec byly k dispozici nakladače dva. Jednotka SDH obce Údolí zřídila u Źárského rybníka čerpací stanoviště a nastala mnohahodinová práce, během které byla hromada rozhrabávána a prolévána vodou. Zásah trval po celou noc s tím, že na místě zůstala profesionální jednotka z Trhových Svinů a místní dobrovolná jednotka. V pondělí ráno proběhlo u profesionální jednotky vystřídání směn, doplnění vody a pohonných hmot. Na požářiště byla opět povolána jednotka SDH obce Nové Hrady. Zásah stále pokračuje.

Odkazy do noveho okna

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (5)

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (5) 

Detailní náhled

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (4)

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (4) 

Detailní náhled

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (3)

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (3) 

Detailní náhled

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (2)

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (2) 

Detailní náhled

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (1)

Požár rašeliny, Žár - 20. 3. 2022 (1) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (9)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (9) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (8)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (8) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (7)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (7) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (6)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (6) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (5)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (5) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (4)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (4) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (3)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (3) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (2)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (2) 

Detailní náhled

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (1)

Požár lesa, Kunžak - 20. 3. 2022 (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem