HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce První pomoc pro všechny přilákala přes pět set dětí

Nezvykle rušno bylo ve čtvrtek 12. června přímo pod okny kladenského primátora Dana Jiránka. Postarala se o to především Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Kladno, která na náměstí Starosty Pavla připravila 11. ročník akce nazvané První pomoc pro všechny. Ta je součástí dlouhodobého projektu „Zachraň život, i ty můžeš pomoci“ a je zaměřená hlavně na žáky základních škol. 

Počasí přálo a ke kladenské radnici si našlo cestu přes pět set školáků. Na několika stanovištích se děti seznamovaly se základy první pomoci, kterou jim doslova na umělecky simulovaných zraněních předváděli studenti zdravotnické školy, členové speciálního kroužku. „Vždy před prázdninami chceme dětem ukázat, jak nejlépe ošetřit běžné úrazy - různé odřeniny, zlomeniny, tržné rány nebo popáleniny,“ vysvětlil vedoucí instruktor kroužku první pomoci a zároveň absolvent této školy Lukáš Lepič, DiS., který pracuje na urgentním příjmu kladenské nemocnice.

Dopolední program zpestřili i zástupci integrovaného záchranného systému. Děti si mohly prohlédnout vybavení dvou velkých sanitek Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje nebo si vyzkoušet správný postup při masáži srdce. Svoji výzbroj a výstroj také předvedli malým školákům strážníci městské policie. Ti navíc spolu se záchranáři připravili dynamickou ukázku zneškodnění útočníka, který při zásahu napadl posádku sanitky.

Středočeští hasiči z domácí kladenské stanice přijeli s velkou cisternou a školáky nejvíc zajímalo, co všechno se v útrobách zásahového vozu ukrývá. Hned vedle ve stanu rizik si pak žáci mohli ověřit svoje znalosti z požární ochrany. „Opět se ukázalo, jak velice rozdílné znalosti děti mají,“ upozornila nprap. Klára Honsová ze skupiny preventistů. „Okamžitě poznáme, jestli jsou nebo nejsou ze školy, která se zapojila do programu Hasík,“ doplnila kpt. Ing. Hana Pinkasová. „Myslím, že zavedení podobného předmětu, jako je dnes s úsměvem posuzovaná branná výchova, by věci hodně prospělo.“

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem