HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zvou na oslavy do Mělníka

Ve čtvrtek 15. května se na mělnické radnici konala tisková konference k oslavám 150. výročí českého dobrovolného hasičstva, které proběhnou na hlavním náměstí Míru v sobotu 24. května 2014. „Hasiči pro nás znamenají bezpečí a jistotu v ochraně zdraví a majetku a jsou vždy připraveni nám pomoci při mimořádných událostech,“ zdůraznil MVDr. Ctirad Mikeš, starosta města, které právě před rokem bylo centrem ničivých povodní. „Letos se jim chceme aspoň trochu odvděčit.“ 

Dopolední část programu bude patřit především dobrovolným hasičům, kteří oslavy zahájí průvodem. „Diváci uvidí historické prapory a uniformy, mažoretky, hasičskou hudbu, mladé hasiče i techniku minulosti a současnosti,“ uvedl starosta okresního Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jaroslav Havel. Po úvodních projevech a předání slavnostních stuh na prapory odstartuje přímo z náměstí k poslední části své cesty do Velvar propagační spanilá jízda. Poté se návštěvníkům představí řadou různých vystoupení dobrovolné sbory z Mělnicka.

V pravé poledne se centrální plocha města promění ve sportovní kolbiště. Hasičské záchranné sbory Středočeského a Ústeckého kraje připravily pro diváky a účastníky slavnosti velice atraktivní soutěž v požárním útoku. Na netypickém povrchu z dlažebních kostek se utká celkem 21 družstev. „Oba kraje postaví svůj vlastní tým. Zbytek startovního pole budou tvořit družstva dobrovolných hasičů z oblastí, které byly postižené při loňských povodních, nebo se naopak zúčastní ti, kteří nám tady před rokem pomáhali,“ vysvětlil velitel soutěže mjr. Ing. Martin Legner z domácího územního odboru. Perličkou bude start krajského ředitele ústeckých hasičů plk. Ing. Romana Vyskočila, který bude chtít přesvědčit, že je nejen vynikajícím velitelem, ale i skvělým závodníkem.

Na všechna zúčastněná družstva čekají ceny. Ale jen ti nejrychlejší se mohou těšit na zbrusu nová požární čerpadla, přenosnou elektrocentrálu nebo motorovou pilu. A to i díky společnosti ČEZ, která se na přípravě akce podílí hlavně finančně a kromě jiného věnovala ceny. „Hledali jsme způsob, jak hasičům poděkovat za práci při loňské katastrofě. Tyto oslavy spojené se soutěží jsou pro to ideální příležitostí,“ dodal regionální manažer Jan Kapička.

Kdo nebude chtít sledovat závody, může si prohlédnout vystavenou zásahovou techniku, včetně dvou záchranných člunů. V doprovodném programu budou také různé soutěže pro malé i velké diváky, samozřejmě s hasičkou tématikou.

Přijeďte se v sobotu 24. května od 9:30 hodin pobavit do města na soutoku Vltavy a Labe!

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem