HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Helpíkův pohár za účasti preventistů

Fotbalové hřiště SK Kazín v Mokropsích nedaleko Prahy patřilo ve středu 7. května 2014 mladým záchranářům - účastníkům krajského kola Helpíkova poháru pro žáky pátých tříd. Svoje znalosti a dovednosti ze základů první pomoci si přijelo porovnat 34 dvoučlenných týmů, které nejvíce uspěly v první fázi na jednotlivých školách. Tentokrát už bojovaly o účast v republikovém finále. 

„Tato věková kategorie je ideální, aby děti nejen pochopily, ale už také dokázaly zvládnout správný postup při volání na tísňové linky i při laickém prvotním ošetření běžných úrazů,“ upřesňuje předseda občanského sdružení Helpík Tomáš Stronček, DiS. „Velkou pozornost věnujeme hlavně zastavení krvácení a resuscitaci, která byla v minulosti dost opomíjena a přitom je v mnoha případech alfou a omegou při záchraně života.“

V okolí hřiště na břehu Berounky čekalo na soutěžící pět stanovišť, na kterých pod dohledem rozhodčích z řad profesionálů ze záchranných služeb předváděli pomoc při zástavě dechu, tržných ranách, otevřených zlomeninách, popáleninách a epileptickém záchvatu.

Volné chvíle přijeli dětem zpestřit zástupci integrovaného záchranného systému. Vybavení sanitky předvedla Asociace samaritánů ČR ze Zbraslavi. Hlavně svými zbraněmi zaujala školáky Policie České republiky z Řevnic. Zbrusu nový zásahový vůz s vlekem a dvěma čluny přivezla jednotka domácího Sboru dobrovolných hasičů Mokropsy. Z řevnické stanice (ÚO Kladno) dorazili s velkým vozem profesionální hasiči, kteří kromě ukázky vybavení malým záchranářům umožnili, aby si vyzkoušeli srážení předmětů proudem vody. A svůj „stan rizik“ rozbila přímo na hřišti skupina preventistů HZS Středočeského kraje.

„Děti u nás můžou soutěžit o drobné ceny. Například mají za úkol rozdělit kartičky s různými obrázky do dvou skupin, kdy nám oheň pomáhá a kdy naopak škodí,“ vysvětluje nprap. Klára Honsová. „Nebo mají asi z dvaceti namalovaných věcí vybrat, co by nemělo chybět v evakuačním zavazadle,“ doplňuje kolegyně z oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení kpt. Ing. Hana Pinkasová. „Úkol většinou zvládnou dobře, ale mnohým musíme nejdřív vysvětlit, co to evakuační zavazadlo vlastně je. To nás u kluků a holek z pátých tříd dost překvapuje. Takže i v tom vidíme smysl naší práce,“ dodala Hana Pinkasová.

Ve finále Helpíkova poháru se utká pět nejlepších dvojic z každého ze šesti krajů, které jsou v současnosti do poháru zapojeny. Už tradičně bude závěrečné kolo součástí mezinárodní soutěže profesionálních posádek zdravotnické záchranné služby Rallye Rejvíz - v sobotu 24. května v Koutech nad Desnou na Šumpersku.

 

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem