HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krajskou soutěž ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel vyhráli hasiči z Hořovic

Výstaviště v Lysé nad Labem se v pátek 7. září 2012 stalo již po deváté hostitelem Krajské soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, kterou pořádal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje jako tradiční součást doprovodného programu výstavy Domov a teplo. 

Na ploše výstaviště před hlavním pavilonem se o dosažení co nejlepších výsledků snažilo od časných ranních hodin celkem 15 družstev, a to jak hasičů ze stanic HZS Středočeského kraje, tak i podnikových hasičů.

Každé družstvo bylo tvořeno čtyřmi hasiči, kteří museli v časovém limitu rychle a bezpečně vyprostit zraněnou osobu z havarovaného vozidla a poskytnout jí předlékařskou první pomoc. Hasičům byla vždy nasimulována reálná nehoda, se kterou si muselo každé soutěžní družstvo poradit.

Nejrychlejšího času a nejméně trestných bodů nakonec nasbíralo soutěžní družstvo ze stanice Hořovice, které soutěž vyhrálo a postupuje tak do celorepublikové soutěže, která se bude konat 22 září v Karlových Varech.

Nejen soutěží však žije Výstaviště. Pro veřejnost je až do neděle otevřena tradičně zajímavá výstava Domov a teplo stejně jako bohatá nabídka knih. Hasiči společně s dalšími složkami Integrovaného záchranného programu připravili také zajímavý doprovodný program. Pro malé návštěvníky je zde připravena spousta zajímavých soutěží o ceny, které ve spolupráci s požární prevencí pořádá Středočeský Hasik.

Sobota 8. 9. 2012 od 9.00 do 17.00 hodin
Den IZS, expozice hasičské a záchranářské techniky, ukázky současné a historické techniky Policie ČR, prezentace práce a výcviku jednotek HZS a HZSP, prezentace práce a výcviku jednotlivých odborných součástí PČR, prezentace techniky a činnosti Městské policie, expozice techniky a ukázky činnosti ZZS. Připraveny jsou ukázky vyprošťování osob z havarovaných vozidel, výcviku lezecké skupiny, ukázky z práce služební kynologie, zákrok PČR na nebezpečného pachatele, poskytování první pomoci a další.

Neděle 9. 9. 2012 od 9.00 do 17.00 hodin
Den JPO SDH obcí a OSH Nymburk. Výstava soudobé mobilní požární techniky, ukázky práce s mládeží.

Vnitřní výstavní plocha
Expozice HZS Středočeského kraje je obsahově zaměřena
- na propagaci požárně bezpečnostních zařízení, technických a věcných prostředků PO pro vybavení budov a domácností, výstroje a výzbroje JPO ve spolupráci s vystavovateli,
- na prezentaci dodržování zásad požární prevence v obydlí a na veřejnosti,
- na prezentaci systémových opatření z oblasti ochrany obyvatel a krizového řízení a na seznámení obyvatelstva s jednotným systémem varování a vyrozumění,
- na prezentaci odborné přípravy a výcviku JPO HZS a na spolupráci složek IZS,
- na seznámení veřejnosti s preventivně výchovnou činností v oblasti výchovy dětí v požární ochraně a ochraně obyvatel Hasík,
- na prezentaci výtvarné a literární soutěže Záchranáři 2012 (Požární ochrana očima dětí 2012).
 

FOTO: por. Ing. Michal Macoun a ppor. Petr Svoboda

vytisknout  e-mailem