HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Medaili za statečnost převzalo jedenáct Středočechů

Medaile a plakety HZS ČR převzali dnes, ve čtvrtek 24. října 2013, v prostorách Trojského zámku v Praze hasiči, civilní zaměstnanci i občané, kteří v uplynulém období prokázali osobní statečnost. Ocenění se udělují u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československého státu. 

Ministr vnitra Martin Pecina udělil dvě medaile „Za statečnost“ - jedenáctiletému chlapci, který zachránil život své 1,5 leté sestře, když u nich doma ve Slatinicích začalo hořet, a muži, který pomohl řidiči dostat se z havarovaného kamionu, který navíc začínal hořet.

Další medaile „Za statečnost“ udělil generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, plk. Ing. Drahoslav Ryba. Převzali ji například tři hasiči, kteří projevili velkou osobní statečnost při záchraně osob a hašení požáru po výbuchu plynu v obytném domě ve Frenštátu pod Radhoštěm.
Další medaile patří příslušníkovi HZS Karlovarského kraje, který zachránil život tonoucímu pětiletému chlapci.

Devatenáct medailí „Za statečnost“ bylo uděleno v souvislosti s hrdinskými činy při povodních, které letos v červnu zasáhly Českou republiku. Byli mezi nimi také Středočeši:

nstržm. Tomáš Potměšil, hasič ze stanice HZS Kutná Hora
nstržm. Pavel Beneš, hasič ze stanice HZS Nymburk
pprap. Petr Kordač, hasič ze stanice HZS Nymburk
nprap. Petr Šulc, velitel družstva ze stanice HZS Roztoky
nstržm. Josef Votava, hasič ze stanice HZS Roztoky
nstržm. Stanislav Votava, hasič ze stanice HZS Roztoky
nprap. Tomáš Hrachovec, velitel družstva ze stanice HZS Jílové
pprap. Pavel Pešek, hasič ze stanice HZS Jílové
nstržm. Tomáš Žiška, hasič ze stanice HZS Jílové
nstržm. Ladislav Burián, hasič ze stanice HZS Jílové
nstržm. Zdeněk Rous, hasič ze stanice HZS Jílové

Medaili „Za zásluhy o bezpečnost“ převzal mjr. Ing. Jan Hadrbolec, velitel stanice HZS Mělník a velitel stanice HZS Bělá pod Bezdězem nprap. Jan Niko. „Čestnou medaili“ převzala Ivana Fidrmucová z územního odboru HZS Mladá Boleslav.

Dále byly předány medaile „Za věrnost“ příslušníkům HZS ČR, kteří slouží u sboru více než 30 let a významně se podílejí na rozvoji a fungování sboru. Medaili za věrnost I. stupně převzal také npor. Bc. Milan Šíma, operační důstojník HZS Středočeského kraje, pprap. Martin Kolář, hasič ze stanice HZS Řevnice, ppor. Bc. Petr Jeřábek, velitel stanice HZS Řevnice a nprap. Dana Priknerová, stavební prevence ÚO HZS Mělník.

ZDROJ: GŘ HZS ČR www.hzscr.cz

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem