HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Meziroční srovnání požárů během prázdninových měsíců ve Středočeském kraji

Vysoké teploty a dlouhotrvající období bez vydatnějších srážek jsou příčinou častých požárů, které zaměstnávají hasiče v celém Středočeském kraji. Řešení požárů právě v těchto horkých dnech je pro zasahující jednotky velmi náročné hlavně kvůli dlouhé době trvání a velkému rozsahu událostí.  

Ve středu 22. července 2015 na základě podnětu HZS Středočeského kraje vyhlásil hejtman tzv. období déletrvajícího sucha a s ním i plošný zákaz rozdělávání ohňů na celém území regionu.

Meziroční srovnání jednotlivých typů počtu požárů během prázdninových měsíců přináší následující výsledky.

V letech 2010 až 2014 byl roční poměr mezi požáry a ostatními mimořádnými událostmi v rozmezí do 20 % požárů a zbylých 80 % pro další mimořádné událostí (dopravní nehody, technická pomoc, záchrana osob a zvířat apod.).

V roce 2015 dochází v měsících červenec a srpen k významné změně ve srovnání k minulým letům. Množství požárů se v celkovém přehledu za měsíc červenec 2015 zvýšilo na 25 % a na počátku měsíce srpna 2015 dokonce na 42 % z celkového počtu řešených mimořádných událostí.

Poměr událostí je v srpnu 2015 aktuální ke dni 12. 8., výsledný počet požárů vzhledem k dalším mimořádným událostem se ještě může změnit.

kpt. Ing. Radomír Stošek
operační středisko
HZS Středočeského kraje
 

 

vytisknout  e-mailem