HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Slánsku likvidovali hasiči rozsáhlý požár pole s ječmenem

Požár pole se vzrostlým ječmenem u Hořešovic v okrese Kladno byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen v pondělí 1. srpna krátce po 15. hodině.  

Operační středisko k události vyslalo čtyři jednotky se čtyřmi cisternami a jedním dopravním automobilem. Části hasičských vozidel komplikovala cestu k zásahu složitá dopravní situace na rekonstruované silnici 1. třídy č. 7. Jednotky proto volily objízdné trasy po silnicích nižších tříd. Ještě v průběhu cesty k zásahu si velitel vyžádal posilové jednotky.

                             mapa.jpg

Už tak vysokou rychlost šíření požáru vzrostlého obilí podporoval i vítr. Přesto se hasičům podařilo dostat plameny rychle pod kontrolu - za 24 minut od příjezdu první jednotky. Požár se rozšířil na plochu 35 hektarů, což je pro představu například kruh o průměru 667 metrů. Na místě zasahovalo celkem 7 jednotek hasičů ze Středočeského a Ústeckého kraje. Pro zajištění dostatku hasební vody bylo na rybníku v obci Kokovice zřízeno čerpací stanoviště. S lokalizací pomohl také traktor s pluhem místních zemědělců, který oborával pole a bránil tak šíření požáru.

Podle vyšetřovatele způsobila požár mechanická jiskra na žací liště kombajnu vzniklá pravděpodobně od kamene. Přímá škoda byla vyčíslena na 1 mil. Kč, zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve stejné výši.

Zálohu na stanici Slaný, pro případ vzniku další mimořádné události po dobu tohoto zásahu, zajišťovala jednotka SDH předurčená i na zásahy u dopravních nehod z obce Zlonice.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem