HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár sklepa rovná se velké riziko

Každý bytový dům má sklepní prostory, které slouží k odkládání nejrůznějších předmětů, souvisejících s provozem domácnosti. V mnoha případech se však postupem let z těchto místností stávají skladiště, která si co do sortimentu a množství nejrůznějších věcí nezadají s vetešnickým krámkem z meziválečného období.  

Ve sklepních prostorách tak nacházíme vedle starého nábytku, elektrospotřebičů, jízdních kol, součástek motorek a automobilů také barvy, ředidla a kanystry s nejrůznějšími hořlavinami jako benzín nebo aceton. Výjimkou nejsou ani tlakové lahve s propan-butanem nebo acetylenem. Byly zadokumentovány i případy, kdy bylo nalezeno několik stovek kilogramů zábavní pyrotechniky. Koktejl, namíchaný z těchto věcí, dokáže velmi snadno a rychle vzplanout a zaplnit prostor sklepa i schodiště štiplavým kouřem, jedovatými zplodinami a horkými plyny. Tím dochází k odříznutí únikové cesty, která je pro obyvatele domu jedinou cestou do bezpečí.

Požáry ve sklepních prostorách bytových domů vždy představují obrovské riziko. Ohrožují obyvatele domu i hasiče. Hasiči jsou nuceni na místě události jako první provést bezpečnou evakuaci všech obyvatel domu a teprve poté zahájit hasební zásah. V mnoha případech provádějí obě činnosti téměř současně. Hasiči vždy zasahují v dýchacích přístrojích a vždy ve skupině. Za pomoci tzv. termokamery lokalizují ohniska požáru, zahajují jejich hašení a úplně likvidují požár sklepního prostoru. Termokameru používají také pro lepší orientaci v zakouřeném prostoru plném jedovatých zplodin a horkých plynů. Na závěr likvidace požáru prostory domu odvětrají přetlakovou ventilací a překontrolují koncentrace škodlivých plynů.

Podobně postupovali hasiči při nedávném požáru sklepa vícepodlažního bytového domu v Jincích na Příbramsku. Zde došlo k požáru jedné sklepní kóje a celé sklepní prostory i chodby byly zakouřené. Jako první na místě zasahovali vojenští hasiči z místní posádky spolu s první cisternou profesionálních hasičů z Hořovic. Později přijely cisterny z Dobříše, Lochovic, Ohrazenic a místní jednotka sboru dobrovolných hasičů. Prováděli evakuaci 20 osob, pro hašení nasadili vysokotlaký proud a následně odvětrali všechny prostory domu. Likvidace požáru trvala 45 minut. Příčinou vzniku ohně bylo dle sdělení vyšetřovatelů úmyslné zapálení. Způsobená škoda byla vyčíslena na 300 000 korun, uchráněné hodnoty na 20 milionů korun.

Na závěr je třeba připomenout, že i zákony na sklepní prostory pamatují, a to konkrétně v zákoně o PO č. 133/1985 Sb. v platném znění a ve vyhlášce o požární prevenci č. 246/2001 Sb. Zjistí-li příslušníci Hasičského záchranného sboru kraje přestupek, mohou dotyčnému hříšníkovi udělit pokutu až do výše 20 000 korun a vlastníkovi objektu ve správním řízením pokutu až do výše 250 000 korun.

Nezavdávejte nám k tomu důvod a udržujte svůj sklep v pořádku a v souladu s platnými předpisy.
 

 

FOTO: archiv HZS Středočeského kraje

Michal Čížek, DiS
HZS Středočeského kraje
 

Odkazy do noveho okna

IMG_0261

IMG_0261 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem