HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak bezpečně grilovat

"Grilovací sezóna" je již v plném proudu a v souvislosti s ní je dobré připomenout si několik základních zásad a doporučení, kterých bychom se měli při grilování držet.  

 
Ještě před zahájením grilování důkladně prostudujte návod výrobce k použití grilu a držte se jej. Rozhodně se nesnažte gril podomácku vylepšit nebo zmodernizovat. Většinou tato snaha končí fiaskem, v nejhorších případech požárem a popáleninami,“ varuje jihlavský vyšetřovatel hasičů Radek Šimka.
 
Pro grilování vyberte vhodné místo. Gril by měl být za všech okolností stabilní. Nejvhodnější je tedy pevné místo s rovným povrchem. Gril by také měl být dostatečně vzdálený od všech hořlavých předmětů.
 
Velký pozor dávejte při grilování na malé děti a domácí mazlíčky. Do blízkosti grilu v žádném případě nepatří. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě“, upozorňuje Radek Šimka.
 
Někdy se stane, že oheň v grilu ne a ne chytit. Raději než použitím vysoce hořlavých látek (benzín, nafta atd.) se obrňte dávkou trpělivosti a oheň se snažte rozdělat podpalovačem k tomuto účelu určeným. Při použití vysoce hořlavé látky vystavujete sebe a lidi v okolí zbytečnému riziku.
 
Pamatujte, že při použití vysoce hořlavých látek snadno může dojít k tomu, že vám rázem vyšlehne vysoký plamen a popálí vás“, dodává Radek Šimka.
 
Při grilování bychom měli volit i vhodný oděv, nejlépe grilovací zástěru. V žádném případě by se nemělo jednat o oděv z hořlavých materiálů. Velký pozor si také dávejte na volné a dlouhé rukávy.
 
„Dojde-li k té nešťastné události, že na vás začne hořet oděv, potom v žádném případě neutíkejte. Nemáte-li po ruce dostatečnou zásobu hasební látky, pak si lehněte na zem a kutálejte se do té doby, než na vás plameny zcela neuhasnou. K hašení je vhodné použít také deku nebo jinou textilii, nesmí se však jednat o textilii z umělých vláken“, upozorňuje Radek Šimka.
 
Po ukončení grilování se přesvědčte, že jste gril náležitě vypnuli a zabezpečili. Rozžhavené uhlíky z grilu nechte vychladnout a pak je bezpečně uložte do plechové nádoby či popelnice.
 

vytisknout  e-mailem